lördag 7 juni 2008

Sparks - Plagiarism (1997)

Kvällens konsert följde verkligen i fotspåren av gårdagen. Carling Academy var slutsåld och det var full fart från första till sista sekund. Ljudteknikern var inte riktigt med i första låten (Pulling Rabbits Out Of A Hat) vilket var synd, men i övrigt funkade allt väldigt bra.

Jag var också väldigt positivt överraskad över Russells framträdande. Dels så gjorde han ett fantastiskt nummer av den långa specialversionen av Propaganda. Och dels så syntes det verkligen att han njöt ikväll. Jag har ju varit imponerad och rörd av hans entusiasm och energi på alla kvällar fram till den här. Men ikväll var han verkligen som en ringmästare och det syntes att ikväll kände han sig som en rockstjärna. Det var mycket armarna utåt sträck, handklapp, hoppande, studsande och knutna nävar i luften. På bästa tänkbara sätt.

Ikväll fick Sparks live-uppsättning också support av en stråk-kvintett och på Change även av en blåsorkester på fem pers. Så då var man alltså 15 personer på scen.

Kvällen hade väldigt hög nivå över lag, men två höjdpunkter utmärkte sig lite extra. Dels så var framförandet av Angst In My Pants bland det bästa jag hört. Inte nog med att man behållit den malande gitarr-rytmen från skivan, man hade även adderat ett aggressivt synt-arpeggio som gjorde att låten lät som ett skenande ånglok. Det var som om någon hade strösslat ren och skär lycka i mina öron.

Höjdpunkt nummer två hade vit t-shirt och var 157 cm långt (fråga inte hur jag vet). Det var Jimmy Sommerville som kom in på scen och gjorde No. 1 Song In Heaven med Russell (precis som på skivan). När han slog ut med armarna mot Ron och Russell och sjöng: This is the number one song in Heaven. Written of course, by the mightiest hand. så överröstade publikens jubel nästan musiken från scen. Och om man som ytligt eller nyblivet Sparks-fan skulle välja en konsert, så skulle det såklart vara den här. Med nitton av deras bästa låtar plus extranummer var det väldigt mycket och väldigt bra Sparks för pengarna.

Plagiarism följer också som skiva och era med GS&SV på det sätt att den är snyggt producerad hela vägen. Musikvideon av Kuntzel + Deygas till den nya versionen på No. 1 Song In Heaven är fortfarande bland det snyggaste jag sett. Lustigt nog har jag på senare år fått reda på att en kompis till Jonas Banker (Genevieve Gauckler) jobbade tillsammans med Kuntzel + Deygas på den videon. Ibland är världen bra liten...


Tyvärr är YouTube-klippet ohyggligt ur synk. Men om man kisar funkar det bra ;)

Spellista:
177. Pulling Rabbits Out Of A Hat
178. This Town Ain't Big Enough For Both Of Us (med ståkar)
179. No. 1 Song In Heaven Pt. 2
180. Funny Face
181. When Do I Get To Sing "My Way"? (med stråkar)
182. Angst In My Pants
183. Change (med stråkar och blås)
184. Popularity
185. Something For The Girl With Everything (med stråkar)
186. This Town Ain't Big Enough For Both Of Us
187. Beat The Clock
188. Big Brass Ring
189. Amateur Hour
190. Propaganda
191. When I'm With You
192. Something For The Girl With Everything
193. Orchestral Collage (med stråkar)
194. No. 1 Song In Heaven (med stråkar och Jimmy Sommerville)
195. Never Turn Your Back On Mother Earth

Extranummer:
196. Looks Aren't Everything

Russell sa när de kom tillbaka in på scenen för extranumret att Carling Academy hade ett curfew (jag antar att det betyder att de inte får ha musik efter ett visst klockslag). Sedan sa han: So we'll have to play this song twice as fast. Then again... all our songs are twice as fast as they probably should be. Well, here goes...

Inga kommentarer: