söndag 8 juni 2008

Sparks - Balls (2000)



Ikväll var betydligt glesare befolkad än fredagens och lördagens konserter. Inte speciellt förvånansvärt med tanke på att Balls, kvällens album, är ett tydligt mellan-album. Mellan de starka Gratuitous Sax/Plagiarism och Sparks senaste tre album.

Balls inledde också den finish-nedförsbacke som skulle hålla i sig ända fram till idag. Vad som kanske konceptuellt var ett intressant grepp slutade i en riktigt bedrövlig förpackning på CDn. Balls släpptes i ett färgat jewel-case fodral (fyra olika färger) med ett slipcase i silverfolie. Jag tror man till och med försökte sig på nån slags limited-edition grej med de olika färgerna *ryyys*. CD-skivan var snudd på omöjlig att få ur pappfodralet och det såg allvarligt talat hemskt ut. Och då har vi inte ens nämnt den bedrövliga bookleten som var gömd inuti fodralet. Huvva! Något år senare släpptes en Australiensk utgåva (bild här ovanför) som åtminstone såg ok ut.

Den enda sak med hög finish som lyckligtvis släpar kvar från tidigare två album är samarbetet med Kuntzel + Deygas som gav upphov till videon till The Calm Before The Storm. En både kul och fin animerad historia som jag tyvärr inte hittar några versioner av online just nu.

Kvällens förband hette förresten Roywood(?) och var rätt bra. Trummorna var speciellt kul mixade. Högt och med mycket effekter. Per och Gustaf tycker det låter illa, men jag gillar det här Phil Collins/80-tals soundet med massor av pukor.

Kvällens höjdpunkt var inte en specifik låt utan att Tammy Glover var tillbaka bakom trummorna. Steven Nistor har varit toppen, men det var kul att se Tammy igen. Hon har spelat live (och i studio) med Ron och Russell på de fyra senaste plattorna.

Som extranummer bjöds vi på Katharine Hepburn, en kul och udda låt som skrevs av Ron för Chistie Haydon, Sparks trummis på GS&SV och Plagiarism. Hon framförde den live på GS&SV-turnén där hon även framförde en cover på Beach Boys låt Holiday. Den presenterades då som en låt från Christies kommande album. Men det verkar vara ytterligare en av alla saker Sparks varit inblandade i som inte blivit av. Däremot har Christie parallellt haft en halvdan karriär som skådis och medverkat i Star Trek The Next Generation. Christie är också med och ser tjusig ut i de musikvideos som gjordes till Gratuitous Sax & Senseless violins.

År 1999 var Sparks också inblandade i Tsui Harks första Hollywood-film, Knock Off. En riktigt bedrövlig actionfilm med Jean-Claude Van Damme i huvudrollen. Till den skrev man i alla fall ledmotivet och ett par udda låtar till som är med i filmen. Även om man var lite illa berörd över filmens kvalitet och (enligt Russells presentation av låten ikväll) hade önskat att Tsui Hark hade stannat kvar i Hong Kong så var Ron och Russell väldigt nöjda med låten som följaktligen fick vara med på Balls-albumet.

Spellista:
197. Balls
198. More Than A Sex Machine
199. Scheherazade
200. Aeroflot
201. The Calm Before The Storm
202. How To Get Your Ass Kicked
203. Bullet Train
204. It's A Knock Off
205. Irreplaceable
206. It's Educational
207. The Angels

Extranummer:
208. Katharine Hepburn (skriven av Ron för Christie Haydon)

Inga kommentarer: